SIFI 2022

 Šesta smotra studentskih naučno-istraživačkih radova, Sarajevo Innovations Festival powered by Telemach fondacija održana je 12. 11. 2022. u hotelu Europa u Sarajevu.

Devet sjajnih ekipa koje su sačinjavali studenti tehničkih fakulteta i čak učenici srednjih škola, odmjerili su snage u nauci. Telemach fondacija je kao glavni partner podržala STELEKS (Udruženje studenata Elektrotehničkog fakulteta u Sarajevu) u organizaciji ove manifestacije. 

Studenti su se predstavili raznovrsnim naučnim projektima, kako teoretskim tako i praktičnim. Recenzenti su ocijenili njihove radove, a stručni žiri je ocijenio njihovu prezentaciju i predstavljanje na samoj smotri. Ove godine stručni žiri činili su Maja Tursunović, direktorica Telemach fondacije, akademik profesor doktor Almir Badnjević i docent doktor Almir Salihbegović. 

Nakon smotre i prezentacija učesnici su međusobno izglasali najbolji rad koji je osvojio počasnu nagradu “dr. Branislava Peruničić”. Nagradu je uručila profesorica Branislava lično studentu Elektrotehničkog fakulteta u Sarajevu, Isamu Vrce, koji je svojim radom na temu “Klasifikacija badema korištenjem eksperta kao učitelja, te algoritama nadziranog učenja” zadivio ostale kolege na smotri. Isam nije izbjegao ni simpatije žirija i recenzenata jer je upravo njegov rad bio i trećeplasirani.

Da je vrijedilo posjetiti Sarajevo Innovations festival, pokazali su i studenti Univerziteta u Nišu, Nikola Stojiljković, Nikola Milenković i Hristina Todorović koji su se svojim radom “Kontrola i brzina smera DC motora korišćenjem kola L293D i mikrokontrolera sa ARM arhitekturom” plasirali na drugo mjesto.

Student pete godine master studija na Elektrotehničkom fakultetu u Sarajevu, Faris Mehmedović je pisao o “Ubrzavanju procesa zaključivanja za metode dubokog učenja sa OpenVINO skupom alata”. Nevjerovatan rad i prezentaciju su prepoznali kako recenzenti, tako i cijenjeni žiri, te se Faris plasirao na prvo mjesto. 

Please wait while flipbook is loading. For more related info, FAQs and issues please refer to DearFlip WordPress Flipbook Plugin Help documentation.