O Nama

O nosiocu projekta

Udruženje STELEKS je nastalo 1968. godine i ponosni je dobitnik Šestoaprilske nagrade grada Sarajeva. Također, STELEKS svoju historiju ispisuje raznim uspješnim projektima poput Sarajevo Innovations Festival (SIFI), Steleksijade, Novogodišnji i Osmomartovski kviz, STELEKS – predispitne vježbe, te organiziranje odlaska studenata na takmičenja poput Elektrijade i STEM Games.

Pokreni video

Historijat i o nama

Sarajevo Innovations Festival (skraćeno SIFI) je smotra studentskih radova koja okuplja studente tehničkih fakulteta iz Bosne i Hercegovine i regije, a osnovana je 2016. godine od strane tadašnjeg upravnog odbora Steleksa. Pored predstavljanja studentskih radova, koji je takmičarskog karaktera, također ima i edukativni karakter u vidu predavanja i radionica koji se organizuju u sklopu SIFI-ja na razne aktuelne teme vezane za studente i nauku općenito. Cilj SIFI-ja je da podstiče studente na inovativnost i pisanje radova, te da postane svojevrstan sajam tehnike i nauke, od čije će koristi imati i studenti i firme koje učestvuju u sklopu SIFI-ja. 

Predajom naučnih radova, učesnike ocjenjuju recenzenti, istaknuti profesori i stručnjaci u oblasti tehnike i tehnologije, na osnovu čijih ocjena se donosi odluka koji radovi će imati šansu da budu prezentovani na smotri. U takmičarskom dijelu smotre, radovi svih učesnika će biti ocjenjivani od strane komisije po sljedećim kriterijma:

  1. Aplikativnost
  2. Inovativnost
  3. Usklađenost sa IEEE formatom
  4. Prezentacija
  5. Na osnovu zbira svih ocjena pravi formira se rang lista, a najbolji radovi bit će nagrađeni.

SIFI 2016:

Broj radova: 7 radova

I mjesto – Amina Bralić, “Particle Swarm Optimization algoritam sa primjerom primjene u upravljanju sistemom automatske regulacije napona”

II mjesto – Eldar Kurtić  i Nermin Čović, ” Power electronics universal board”

III mjesto – Dalibor Đumić i Faruk Čidić “Blink-Controlled Virtual keyboard”

SIFI 2017:

Prvi put uvedena nova nagrada “Dr. Branislava Perunčić” za Best woman paper.

Broj radova: 18 radova

I mjesto – Nermin Čović, Almir Bešić, “Globalno pretraživanje – Slobodan pad”

II mjesto – Dalibor Đumić, Jasmin Kevrić, “Arrows System – Blink-Controlled Electric Wheelchair”

III mjesto – Faruk Pašić, “Praktična realizacija Hardware-In-The-Loop sistema za mjerenje vjerovatnoće greške BPSK signala u AWGN kanalu”

Best woman paper – Mia Muminović, “Segmentacija, libeliranje i identifikacija objekata na digitalnim slikama”

SIFI 2018:

Broj radova: 9 radova

Prvi put učestvuje rad studenata izvan BiH, te nagrada „Dr. Branislava Peruničić“ prestaje biti nagrada za Best woman paper, već postaje nagrada za najbolji rad ocjenjen od strane samih autora. Također, novina na SIFI-ju, u takmičarskom dijelu se uvodi četvrta ocjena koju daje komisija sastavljena od predstavnika firmi i recenzenata tokom poster sesije, gdje se u suštini ocjenjuje sama prezentacija postera i rada. Svaki član komisije daje svoju ocjenu za prezentaciju i konačna ocjena se dobije srednjom vrijednošću svih ocjena članova komisije.

I mjesto – Amar Halilović, Gradnja 3D mape koristeći MonoSLAM algoritam

II mjesto – Amila Jakubović, Pronalaženje parametara PID regulatora upotrebom genetičkog algoritma

III mjesto – Dženita Škulj, Daljinsko upravljanje silom u medicinskoj robotici

Nagrada “Dr. Branislava Peruničić”  je otišla u ruke Dženite Škulj, koja je ujedno osvojila i 3. mjesto.

SIFI 2020:

Broj radova: 8 radova

Drugi put učestvuju i studenti izvan BiH. Ove godine je održana online smotra, te se nastavilo sa ocjenjivanjem radova pravilima koja su uvedena 2018. godine.

I mjesto – Amar Halilović, ETF Sarajevo, “SLAM algoritam za višepogledni heterogeni sistem kamera”

II mjesto – Arnel Maksumić, Mašinski fakultet u Mostaru, “Primjena mjernih traka uz upotrebu Arduino mikrokontrolera pri detekciji, mjerenju i praćenju raznih mehaničkih veličina”

III mjestoDamir Hanić, Internacionalni Univerzitet u Sarajevu, “Pilot projekat borbe protiv zagađenja zraka u velikim urbanim sredinama”

Nagrada “Dr. Branislava Peruničić”  je otišla u ruke Arnela Maksumića, koji je ujedno osvojio i 2. mjesto.

SIFI 2021:

Broj radova: 10 radova

Nakon online perioda djelovanja, pravo osvježenje je bila mogućnost da učesnici međusobno razmjene iskustva i podjele svoja dostignuća sa publikom uživo. Pravila se nisu promijenila, a tradiciju započetu 2016- te godine smo uspješno nastavili.

I mjesto – Emina Okanović, ETF Sarajevo, “Razvoj višekanalnog sistema za akviziciju signala sa elektroničke kože”

II mjesto – Adis Panjević, ETF Sarajevo, “Kompenzacija uticaja ambijentalnih uslova na mjerni rezultat elektrohemijskog NO2 senzora

III mjesto – Anja Plakalović i Esma Herenda, ETF Sarajevo, “Primjena modela mašinskog učenja za detekciju srčanih aritmija

Nagrada “Dr. Branislava Peruničić”  je otišla u ruke Emine Okanović, koja je ujedno osvojila i 1. mjesto.

SIFI 2022:

Broj radova: 9 radova

Treći put na Sarajevo Innovations Festivalu imamo učesnike van Bosne i Hercegovine, ovaj put sa Elektroničkog fakulteta u Nišu, Srbiji. 

I mjesto – Faris Mehmedović, ETF Sarajevo, Ubrzavanje procesa zaključivanja za metode
dubokog učenja sa OpenVINO skupom alata

II mjesto – Nikola Milenković, Nikola Stojiljković, Hristina Todorović, Elektronski fakultet Univerziteta u Nišu, Kontrola brzine i smera DC motora korišćenjem kola L293D i mikrokontrolera sa ARM arhitekturom

III mjesto – Isam Vrce, ETF Sarajevo, Klasifikacija badema korištenjem eksperta kao učitelja, te algoritama nadziranog učenja

Nagrada “Dr. Branislava Peruničić”  je otišla u ruke Isama Vrce, koja je ujedno osvojio i 3. mjesto.