SIFI 2022

 Šesta smotra studentskih naučno-istraživačkih radova, Sarajevo Innovations Festival powered by Telemach fondacija održana je 12. 11. 2022. u hotelu Europa u Sarajevu.

Devet sjajnih ekipa koje su sačinjavali studenti tehničkih fakulteta i čak učenici srednjih škola, odmjerili su snage u nauci. Telemach fondacija je kao glavni partner podržala STELEKS (Udruženje studenata Elektrotehničkog fakulteta u Sarajevu) u organizaciji ove manifestacije. 

Studenti su se predstavili raznovrsnim naučnim projektima, kako teoretskim tako i praktičnim. Recenzenti su ocijenili njihove radove, a stručni žiri je ocijenio njihovu prezentaciju i predstavljanje na samoj smotri. Ove godine stručni žiri činili su Maja Tursunović, direktorica Telemach fondacije, akademik profesor doktor Almir Badnjević i docent doktor Almir Salihbegović. 

Nakon smotre i prezentacija učesnici su međusobno izglasali najbolji rad koji je osvojio počasnu nagradu “dr. Branislava Peruničić”. Nagradu je uručila profesorica Branislava lično studentu Elektrotehničkog fakulteta u Sarajevu, Isamu Vrce, koji je svojim radom na temu “Klasifikacija badema korištenjem eksperta kao učitelja, te algoritama nadziranog učenja” zadivio ostale kolege na smotri. Isam nije izbjegao ni simpatije žirija i recenzenata jer je upravo njegov rad bio i trećeplasirani.

Da je vrijedilo posjetiti Sarajevo Innovations festival, pokazali su i studenti Univerziteta u Nišu, Nikola Stojiljković, Nikola Milenković i Hristina Todorović koji su se svojim radom “Kontrola i brzina smera DC motora korišćenjem kola L293D i mikrokontrolera sa ARM arhitekturom” plasirali na drugo mjesto.

Student pete godine master studija na Elektrotehničkom fakultetu u Sarajevu, Faris Mehmedović je pisao o “Ubrzavanju procesa zaključivanja za metode dubokog učenja sa OpenVINO skupom alata”. Nevjerovatan rad i prezentaciju su prepoznali kako recenzenti, tako i cijenjeni žiri, te se Faris plasirao na prvo mjesto.